• Imprimeix

L'Hoquei. Què tenim i on trobar-ho?

Hoquei Patins

Partit d'Hoquei patins a la pista del Sagrada Família Terrassa (SFERIC). [1953-1955] AMAT: Joan Biarnès, id. 50_004

L'Hoquei és un esport que es practica a Catalunya des de principis del segle XX. Encara és motiu de disputa determinar on és el bressol d'aquest esport. Però una cosa està clara, va ser a Terrassa el primer lloc de l'estat on es va començar a jugar amb equips complets i seguint un reglament. Actualment, Terrassa és un dels municipis amb més clubs d'hoquei de l'Estat, i té una quantitat important de medallistes olímpics entre els seus habitants.

Recentment, l'Arxiu Comarcal del Vallès Occidental - Arxiu Històric de Terrassa (ACVOC-AHT) ha col·laborat amb una iniciativa cultural, Reconduccions, un projecte que volia apropar l'hoquei a un públic més ampli. A partir d'aquesta col·laboració, ens hem fet la pregunta: Què tenim sobre l'hoquei? On ho trobarem?

L'esport i els arxius. Una relació difícil

L'Esport i els arxius tenen una relació difícil en la mesura en què les institucions responsables associades a la pràctica esportiva tenen un fort component voluntarietat. És a dir, les persones responsables d'associacions i clubs esportius, actuen i gestionen al marge de la seva activitat professional. Actualment, existeixen figures professionals dins d'aquestes entitats, com ara jugadors, personal administratiu i de manteniment de l'equipament, però és un fenomen relativament recent. Abans de l'impacte social que van generar les Olimpíades de Barcelona, els membres d'entitats esportives actuaven puntualment en la gestió d'aquestes. Algunes persones, amb més o menys intensitat, però sempre marcats per una certa temporalitat. Aquest factor no ha contribuït a conservar els seus propis fons documentals. Càrrecs directius, simpatitzants i aficionats dels clubs, o bé, investigadors han fragmentat els arxius d'aquest tipus d'institucions.

No es tracta d'un fenomen aïllat, és una realitat palpable a tot el món. Per aquest motiu, el Consell Internacional dels Arxius (CIA/ICA) va fundar el 2004 una secció professional ICA-SPO, encarregada de conscienciar a governs i ciutadania de la importància dels fons documentals relacionats amb l'esport, establint línies de cooperació, com ara la Jornada sobre la gestió dels arxius de clubs i federacions esportives a Catalunya

El cert és que hi ha més de 3.800 entitats esportives amb més de 40 anys a Catalunya, i que per tant la seva documentació rep la categoria de patrimoni documental. Més enllà de la mera conservació, el fet que bona part dels fons documentals de les entitats esportives del nostre país rebin la consideració de patrimoni, implica també fer difusió, fomentar l'accés i aplicar la reutilització de la informació.

ICA_SPO
Final olímpica d'hoquei femení entre Espanya i Alemanya

Final Torneig hoquei femení. Espanya-Alemanya (07/08/1992). COOB 92’ AMAT: Ajuntament de Terrassa, id. 427866

L'Hoquei als arxius catalans

Tenint en compte aquesta realitat, què tenim als arxius catalans sobre l'hoquei? Indenpendentment de la modalitat, herba, sala, gel o patins, us recomanem fer la consulta al portal "Arxius en Línia", cercar les dues possibles variants "hoquei" i "hockey". El retorn és de 50 fons diferents d'arxius de tot el territori, amb més de mig miler de documents relacionats amb l'hoquei. Trobareu fotografies, retalls de premsa, correspondència, documents administratius, etc. Qualsevol cosa. Ara bé, quants d'aquests documents pertanyen a fons d'entitats esportives? Ben pocs, només 4:

En canvi, on abunden els documents relacionats amb l'hoquei es troben especialment en fons de fotògrafs professionals i amateurs, relacionats amb la premsa, com ara:

L'altra via d'investigació és cercar en els fons personals a través del criteri "cerca per inventari" del mateix portal. De manera incomprensible, no conservem cap fons personal de jugadors d'hoquei, cap ni un. Certament, aquest exerci no és exhaustiu, depèn del detall de la descripció dels fons, però reflexa una realitat. La presència de les entitats i jugadors d'hoquei és mínima.

Per completar la recerca de l'hoquei a Catalunya és imprescindible accedir al portal de recerca de premsa històrica "XAC Premsa", el qual arriba a localitzar 8.772 referències d'hoquei entre 1917 fins al 2016. Això ens revela una altra realitat, si volem saber alguna cosa de l'hoquei, la premsa segueix sent la font més abundant.

ANC1-264-N-321

Visita oficial del president de la Generalitat a Terrassa. Final del campionat d'Espanya d'hoquei celebrat al F.C.Terrassa. ANC1-264-N-321

Resultats XAC Premsa

Resultats d'hoquei a XAC Premsa

Què tenim d'hoquei als arxius públics de Terrassa?

Als arxius públics de Terrassa, gràcies a la descripció sistemàtica dels nostres fons, hem pogut delimitar ràpidament què tenim sobre l'hoquei. Per una banda el disposem de l'arxiu fotogràfic de l'Arxiu Municipal Administratiu de Terrassa (AMAT), en part reflexa el mateix fenomen que succeix a la resta de Catalunya, només trobem documents relacionats amb fotògrafs professionals:

 • Ajuntament de Terrassa:
  • 767 fotografies.
  • 20 Expedients d'actes protocol·laris (2004-2014)
  • 8 Expedients d'activitats esportives (1987-2005)
  • 19 Expedients de subvencions atorgades (1995-2007)
  • 1 Memòries (2003)
  • 1 Projectes de construcció d'immobles municipals (1994)
  • 2 Expedients de processos participatius (1992-1996)
 • Baltasar Ragón: 9 fotografies
 • Santiago Ventalló Sorrellés: 26 fotografies
 • Carles Duran: 285 fotografies.
 • Carles Francino: 33 fotografies
 • Joana Biarnès: 6 fotografies
 • Joan Biarnès: 239 rodets (2.800 fotografies)
 • COOB'92 (municipal): 22 fotografies

Aprovació del nom "Carrer de l'Hoquei del 25 de gener de 1961. ACVOC-AHT: 1/1 Ajuntament de Terrassa, doc. 8881, f. 106v

Per l'altra banda, a l'Arxiu Comarcal del Vallès Occidental - Arxiu Històric de Terrassa (ACVOC-AHT) disposem de dos fons relacionats amb l'hoquei:

 

Visita delegació alemanya

Visita delegació alemanya i partit amistós amb l'equip d'hoquei femení de les Joventuts Hitlerianes (07/06/42) AMAT: Carles Duran, id. 305526

Construcció del camp d'hoquei municipal (1949-1953)

Construcció del camp d'hoquei municipal (1949-1953) ACVOC-AHT: 1/1 Ajuntament de Terrassa, OP 20/1949 AMAT: Joan Biarnès, id. 421181

Partit de la selecció espanyola contra la selecció catalana durant la inauguració de la pista del Sagrada Família Terrassa (SFERIC), 26/01/1949.

Partit de la selecció espanyola contra la selecció catalana durant la inauguració de la pista del Sagrada Família Terrassa (SFERIC), 26/01/1949. AMAT: Carles Duran, id. 351708

Breu bibliografia per a l'estudi de l'hoquei a Terrassa

 • AAVV, CD Terrassa Hockey <<Cent anys d’èxit>>, Homenatges. Terrassa: Edicions de l’Ajuntament de Terrassa, 2010.
 • AAVV, Club Egara 1935-2010. 75 anys de hockey en imatges, coord. J. Dinarès. Terrassa: Club Egara, 2010.
 • ASTARBE, J., "L'Hoquei a Terrassa, un esport pels senyors". Al Vent, núm. 10 (març 1978), p. 16-20.
 • DOMÈNECH, J. M., Diccionari Terrassenc, entrades: “Hoquei”, “Hoquei, carrer del”, “Hoquei Sala”.
 • FIGUERAS, P., Terrassa i l’hoquei: 80 anys d’història, Col·lecció <<Cap al ‘92>>, núm. 3. Terrassa: Ajuntament de Terrassa, 1992.
 • FONT, D., "Una Primera potència en hoquei sobre herba". Al Vent , núm. 102 (juliol 1992), p. 10-13.
 • GALLART, M., "La Llarga història de les dones en l'hockey terrassenc". Dins: Al Vent (Terrassa) , núm. 52 (juliol-agost 1982), p. 10-11
Data d'actualització:  30.03.2017