• Imprimeix

Comença la nova temporada de l'espai radiofònic de l’Archiu Generau d’Aran ‘Era Istòria d'Aran a traués des sòns documents’

La 20a. temporada s’emetrà en el programa “Eth maitin d’Aran” de Catalunya Informació de Catalunya Ràdio

20/09/2018 11:09
Delegació de Catalunya Ràdio. Vielha.

Delegació de Catalunya Ràdio. Vielha.

Des de fa 20 temporades l’Archiu Generau d'Aran participa en la difusió del patrimoni documental aranès a través del programa de ràdio “Era Istòria d’Aran a traués des sòns documents”, en col·laboració amb la delegació de Catalunya Informació a la Val d’Aran. El programes d’aquesta temporada s’emetran en el programa de la cadena “Eth maitin d’Aran”.

Els primers programes d’aquesta nova temporada es dedicaran a les Fires ramaderes que es celebren a la Val d’Aran en els primers dies d’octubre, destacant la de Vielha. Aquesta, va obtenir llicència l’any 1397 de mans del rei Joan I. El monarca va ordenar que la fira tingués lloc cada any, el dimarts de Pentecosta, amb una durada de 8 dies. Altres programes que s’emetran tractaran temes com la crema de la Val l’any 1649, la visita pastoral de 1769 al poble de Tredòs, els arrendaments de les propietats del Convent de Mijaran en el segle XVIII i l’epidèmia de febre tifoide de 1912-1913, entre altres.

La col·laboració de l’Arxiu amb la ràdio en aranès comença l'any 1998 i ja són més de 600 els espais emesos. Els oients coneixen la història d'Aran, el món arxivístic i les novetats de l'arxiu. Els programes es poden escoltar en diferit per a tota Catalunya, en web de Catalunya Radio en el seu apartat "A la Carta" sintonitzant el programa ‘Eth maitin d’Aran’.