• Imprimeix

Els documents escollits

Identificat pels Srs. Marc Mayer i Miquel dels S. Gros, el fragment del Llibre Jutge és el document més antic custodiat per l’Arxiu Comarcal del Ripollès. Correspon a un bifoli utilitzat, com en altres exemples, com a cobertes de volums notarials i, per aquest motiu, la banda que fou exterior és pràcticament il·legible. L’escriptura és en lletra visigòtica catalana. Evidentment, no fou pas escrit al cèlebre escriptori del monestir ripollès, car és anterior a la fundació del cenobi.
 
Dades tècniques

Títol: Fragment del Llibre Jutge.
Data: primera meitat del segle IX
Suport material: pergamí
Mides: 223 x 162 mm.

Fragment del Llibre Jutge

Fragment del Llibre Jutge. Autor: ACRI

Informació relacionada

Dos bifolis d’un antifonari de la missa procedent del monestir de Santa Maria de Ripoll. Lletra minúscula carolina, disposada en una sola columna de nou línies; la pauta del text és una ratlla de color verd. Notació musical catalana amb influència de l’aquitana disposada en quatre ratlles, vermella, groga i dues seques, amb claus de fa i do, i guió final.  Conté els textos de les misses dels diumenges quart i cinquè de després de Pasqua, dues antífones de la processó de les lletanies que precedeixen a l’Ascensió, i la missa que segueix a les esmentades lletanies.

Dades tècniques

Títol: Antifonari de la missa
Data: Segle XII ex.
Suport material: pergamí
Mides: 359 X 250 mm.

Caplletra “V”, decorada

Caplletra “V”, decorada. Autor: ACRI

Informació relacionada

A l’origen, els cartells de gran format que es conserven a l’Arxiu Comarcal del Ripollès tenien la funció d’anunciar, encolats a els parets, els esdeveniments més rellevants de la vida social, cultural i religiosa de les viles i pobles de la comarca. Gràcies a la generositat dels impressors d’aleshores, sobretot la nissaga dels Bonet de Ripoll, hom va poder conservar els exemplars d’aquests grans cartells abans que es pengessin als llos que els corresponia. Emmarcats convenientment, representen un bon exemple de les tècniques tipogràfiques d’aleshores al mateix temps que es facilita la seva preservació.

Dades tècniques

Títol: Cartells de gran format
Data: Segles XIX-XX
Suport material: paper

Els cartells de gran format

Els cartells de gran format. Autor: ACRI

Informació relacionada

L’Arxiu Comarcal del Ripollès conserva un important fons d’imatges que permet resseguir visualment gran part de la nostra història, sobretot i en especial, algunes fites destacades, com poden ser, la restauració del monestir de Santa Maria de Ripoll i tot l’aplec d’imatges recopilades i produïdes a l’entorn de l’anomenat Grup de Folkloristes de Ripoll. Aquest col·lectiu s’encarregà de deixar testimoni gràfic de molts aspectes de la vida popular i tradicional de la comarca del Ripollès, i d’altres de veïnes, documentant amb precisió i abastament, les feines del camp, les tradicions més arrelades, múltiples aspectes del costumari folklòric, etc.

Dades tècniques

Títol: Fons d’imatges
Data: Segles XIX-XX
Suport material: paper fotogràfic

Santuari de Núria (Queralbs): grup de persones menjant farinetes durant la diada de Sant Pere

Santuari de Núria. Autor: ACRI

Projecte d’obres de modificació d’un canal històric que pren les aigües del riu Freser a l’alçada de Campdevànol i, després de travessar la part nord de Ripoll, les aboca al riu Ter; se l’anomena indistintament “sèquia de Santa Maria” o “rec Molinar”. El seu origen es remunta a finals del segle X, quan l’abat del monestir Arnulf ordenà la seva construcció, amb la finalitat de proveir d’aigua un molí situat dins el clos monàstic. Tanmateix, al segle XVII, s’hi van fer importants reformes d’acord amb les noves necessitats industrials de la vila. I, finalment, a la segona meitat del segle XIX, la sèquia es reconstruí novament per tal d’augmentar el seu cabal i proporcionar més energia a les noves indústries —tèxtils i metal·lúrgiques— que van establir-se a Ripoll.

 

 

Dades tècniques

Títol: Projecte de modificació de l’antiga sèquia molinar o canal de Santa Maria.
Data: 1887
Suport material: paper
Mides: 3000 X 300 mm.

Fragment del projecte / Portada del projecte

Fragment del projecte. Autor: ACRI