Impacte Ripollès
  • Imprimeix

Arxiu Comarcal del Ripollès

Seu de l'Arxiu Comarcal del Ripollès

Seu de l'Arxiu Comarcal del Ripollès

L'Arxiu Comarcal del Ripollès (ACRI) forma part, des de la seva inauguració l’any 2001, de la Xarxa d'Arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya.

 L'Arxiu Comarcal del Ripollès ocupa l’edifici que havia estat, a l’origen, l’hospital de Ripoll. La primera notícia data de 1573 quan a iniciativa de l'abat del monestir de Ripoll, Climent Mai, i amb aportacions dels ripollesos, es va construir un hospital vora el camí ral. L’edifici va ser destruït durant la guerra dels segadors i la primera guerra carlina. L'any 1846 es va reconstruir per darrera vegada i va mantenir les funcions d'hospital i residència geriàtrica fins als anys vuitanta del segle XX. L'edifici té 740 metres quadrats.

La seva principal missió és la de preservar, conservar i difondre la documentació de les institucions del Ripollès i dels altres organismes, públics o privats, d’interès històric o cultural de la comarca. Actualment ja es troben gestionats per l'Arxiu Comarcal els fons procedents de l'administració local dels principals ens municipals de la comarca (Consell Comarcal del Ripollès, Jutjat de Ripoll i Ajuntaments de Ripoll, Campdevànol, Ribes de Freser, entre altres ...).

Té sales de càrrega, prop de 5000 metres lineals per dipositar-hi documents, dels quals poc més de 1000 ja es troben ocupats pels diversos fons ingressats i sales de desinsectació i classificació. L'edifici és adaptat per a persones amb mobilitat reduïda.

Arxius a la fresca

Una passejada per quatre espais emblemàtics de la vila de Ripoll, avui desapareguts

11/07/2016

Festa major

activitats, documents, fotografies i programes d'època

Rutes urbanes. Passejades a través d'imatges antigues

Rutes urbanes. Passejades a través d'imatges antigues