• Imprimeix

Els documents escollits

El document pertany al fons documental de l'Ajuntament de la Torre de l'Espanyol i es redactà l'any 1701. En ell s'hi resumeix el procés que seguí la Universitat de la Torre l'any 1330 per tal de construir una església propia, la qual va permetre que els habitants del municipi s'estalviessin el dificultós desplaçament a la d'Ascó, especialment en èpoques de fortes crescudes del riu Ebre.

Dades tècniques

Títol: Resum del procés que seguí l'Universitat de la Torre de l'Espanyol per aconseguir una església propia l'any 1330
Data: 07/10/1701
Suport material: paper
Mides: 200x300mm

Resum del procés de 1330 per aconseguir una església

Resum del procés de 1330

Informació relacionada

Proclama on, en dates properes a les eleccions generals del 12 d'abril de 1931, els habitants de la Serra d'Almos, població agregada al municipi de Tivissa, fan una crida als electors perquè votin en els propers comicis amb un doble objectiu: aconseguir la república i l'autonomia respecte del municipi de Tivissa.

La Serra d'Almos aconseguiria la seva autonomia uns quants anys més tard, concretament al setembre del 1936, tot i que per poc temps, ja que el Governador Civil n'extingí la seva categoria durant el 1939.

Dades tècniques

Títol: Proclama als habitants de la Serra d'Almos perquè participin a les elecions del 12 d'abril de 1931
Data: abril de 1931
Suport material: paper
Mides: 220x300mm

Proclama als habitants de la Serra d'Alomos perquè participin a les eleccions del 12 d'abril de 1931

Als electors de la Serra d'Almos

Informació relacionada

L'Exiliada és, sense cap mena de dubte, una de les obres cabdals d'Artur Bladé i Desumvila, que representa un testimoni colpidor sobre una de les pitjors tragèdies viscudes a la Catalunya del S.XX: el final de la Guerra Civil i l'exili català a França. Fou edita l'any 1976, amb el subtítol de Dietari de l'Exili, 1939-1940, i així hem d'entendre-la, doncs és una narració que, a partir de les vivències personals de l'autor, ens permet aprofundir en les vicissituds viscudes per personatges claus del món de la cultura català del S.XX, com ara Antoni Rovira i Virgili, Francesc Pujols, o Pompeu Fabra, als quals, a arran de les converses mantingudes a l'exili, Bladé i Desumvila acabarà dedicant 3 biografies.   

Dades tècniques

Títol: Mecanoscrit de l'obra l'Exiliada d'Artur Bladé i Desumvila
Data: 1976
Suport material: paper
Mides: 220x300mm

Mecanoscrit de l'Exiliada d'Artur Bladé i Desumvila

Mecanoscrit de l'Exiliada d'Artur Bladé i Desumvila

Informació relacionada

Postal d'inicis del SXX del mercat de Móra d'Ebre, ubicat a l'actual Plaça de Baix de la població.

Forma part de la col·lecció de fotografies de l'ACRE. A través de la imatge podem constatar la important activitat comercial de Móra d'Ebre a l'època en qüestió, ja que actuava com a centre d'atracció de visitants, especialment els dies de mercat, dels diversos pobles de la Ribera d'Ebre i comarques veines.

L'activitat comercial,  ressenyada en l'anterior paràgraf, es veia reforçada per l'important tràfic fluvial que es desenvolupava durant el període al voltant del riu Ebre, que era l'autèntic centre neuràlgic del tràfic comercial amb els territoris veins. 

 

Dades tècniques

Títol: Vista general del Mercat de Móra d'Ebre
Data: ca 1900
Suport material: paper
Mides: 144x90mm

Vista de l'actual Plaça de Baix un dia de mercat

Vista de l'actual Plaça de Baix un dia de mercat

Informació relacionada

El document pertany a la col·lecció de programes de Festa Major de l'ACRE. A la contraportada podem veure una imatge de la construcció del nou pont sobre l'Ebre que uneix Móra d'Ebre i Móra la Nova, el qual substitueix el que fou destruït durant la Guerra Civil.  

Dades tecniques

Títol: Programa de Festa Major de Móra d'Ebre de 1942
Data: 1942
Suport material: paper
Mides: 180x120mm

Programa de Festa Major de Móra d'Ebre de 1942

Programa de la Festa Major de Móra d'Ebre de 1942

Informació relacionada