• Imprimeix

L'ACRE avança en l’organització del fons personal de Carmel Biarnés i Biarnés i dóna accés a una segona part del seu fons fotogràfic, a més dels articles periodístics de l’asconenc a capçaleres periòdiques de referència.

Gràcies a aquesta tasca es posen a disposició de la ciutadania 270 nous reportatges fotogràfics i més de 600 articles del fotoperiodista d'Ascó

11/01/2019 07:01
Imatge pertanyent a un reportatge d'una manifestació antinuclear a Ascó. Reportatge 333

Imatge pertanyent a un reportatge d'una manifestació antinuclear a Ascó. Reportatge 333

L'any 2017, després de dos anys de treball arxivístic ininterromput al fons de Carmel Biarnés i Biarnés (1928-1992), la ciutadania va poder començar a conèixer una primera part del seu contingut, concretament del seu fons fotogràfic. Durant l’any 2018 una de les tasques prioritàries impulsades per l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) va ser la de prosseguir amb el tractament dels documents d’aquesta tipologia, a més de la seva digitalització, tasca que s’ha executat en paral·lel amb l’inventari dels seus articles periodístics en capçaleres catalanes de referència, com per exemple el Correo Catalán o el Diario Español de Tarragona.

Notes biogràfiques sobre Carmel Biarnés

Carmel Biarnés va néixer el 7 d'octubre de 1928 a Ascó. Va entrar al seminari de Tortosa passada la Guerra Civil, del qual en sortí l'any 1945. Un cop conclòs el servei militar l'any 1951, i després d'una breu estada a la ciutat de Barcelona, s'instal·là novament a la vila d'Ascó, on treballà de pagès. A mitjans dels 60 creix la seva implicació en els afers culturals i socials riberencs, i inicià les seves col·laboracions a la premsa comarcal, especialment a Antorcha i la Voz de Flix, que després féu extensives a publicacions de més abast, com ara el Diario Español de Tarragona, l'Avui, La Vanguardia, El Correo Catalán, a més de ser un col·laborador habitual dels mitjans radiofònics comarcals, com Ràdio Móra d'Ebre i Ràdio Flix. Tanmateix, la figura de Carmel Biarnés, va més enllà de la seva faceta periodística i va publicar més d'una desena de llibres d'història i va participar en nombrosos congressos, especialment sobre temàtica morisca. A finals dels anys 60 obrí un estudi fotogràfic a la rebotiga de la farmàcia familiar, a Ascó, i exercí intensament aquesta disciplina. A través del seu objectiu, Biarnés pretén plasmar una societat que està vivint profunds canvis -a causa de la implantació de potents indústries al nord de la comarca-, que ell vol immortalitzar abans que no es transformi d'una forma inexorable. També és important destacar el seu activisme social i cultural, fet que el va portar a capitanejar, o a donar suport, a diverses iniciatives ciutadanes, tant a favor de la pagesia com d'oposició a l'arribada de grans indústries energètiques a la comarca, especialment la Central Nuclear d'Ascó. Fou un dels fundadors del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre.

El tractament arxivístic del fons per part de l’Arxiu Comarcal

Durant l'any 2016 l’ACRE va començar a tractar el fons fotogràfic de Carmel Biarnés, que inclou 60.500 fotografies originals de la Ribera d'Ebre i voltants, que tenen un especial interès social, ja que són un testimoni excepcional de les transformacions que va viure el territori entre els anys 60 i 80 del segle passat.

Durant l'any 2017 el centre va prosseguir amb el tractament del fons fotogràfic i va poder concloure'n una primera part. Així doncs, a partir de la consolidació de la feina duta a terme durant l'any 2016, la qual va consistir en la identificació sumària del contingut de la bobines que contenien les fotografies; la instal·lació d'una primera part de les imatges en fundes i capses de conservació; la descripció de les primeres unitats documentals que composen el fons, i la seva digitalització, vam poder donar accés a una primera part del conjunt.

Al llarg de l’any 2018 des de l’ACRE ens vam centrar en fer una correcta descripció dels 270 reportatges fotogràfics digitalitzats durant l’any 2017 (Unitats 137-393 i 1285 a 1299, corresponents a 10.836 imatges,  a més de vincular-les al portal ‘Arxius en línia’. Aquesta tasca és de gran complexitat, atès que requereix identificar els emplaçaments de les fotografies i la seva cronologia, descriure la temàtica a què fa referència cada reportatge, a més d’identificar aquelles personalitats més rellevant que hi apareixen. Afegeix complexitat a aquesta tasca el fet que el fotògraf no recollia, en moltes ocasions, aquesta informació en origen. Tanmateix, ens va ajudar força en la tasca de contextualització realitzar, en paral·lel, la descripció dels 607 articles periodístics de Biarnés, que també han estat descrits i digitalitzats durant l’any 2018, que ens van donar –en ocasions– informació complementària molt útil per a descriure els reportatges.

Finalment, cal apuntar que la digitalització dels articles periodístics de Biarnés es va poder executar gràcies a les pràctiques desenvolupades per l’alumna Olga Sastre Montagut, estudiant del Mòdul de Sistemes Microinformàtics de l’IES Julio Antonio de Móra d’Ebre.

Consulteu el fons fotogràfic i els articles periodístics de Carmel Biarnés al següent enllaç

https://bit.ly/2Fe9J1X