• Imprimeix

L'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre acull l'exposició 'Cent anys del vapor Anita (1915-2015)'

La mostra, que es podrà veure entre el 9 de setembre i el 3 d'octubre, tracta sobre el darrer vaixell a vapor que va transitar pel tram final de l'Ebre

 

Quan

Data09.09.2016 - 07.10.2016

Afegeix al calendari de Google
Vapor Anita

El proper divendres 9 de setembre, a les 19,30 hores, l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) acollirà la inauguració de l’exposició "Cent anys del vapor Anita (1915-2015)", mostra que va ser confeccionada el passat any 2015 per tal de commemorar el centenari de l’avarament d’aquest vaixell, encara present en la memòria col·lectiva de la gent de les Terres de l’Ebre.

L’Anita va ser el darrer vapor que va navegar pel tram baix de l’Ebre, concretament l’any 1929, i va ser destruït durant la Guerra Civil espanyola –no per l’efecte de les bombes, sinó per una monumental riuada esdevinguda l’any 1937-. Tot i tractar-se, inicialment, d’un transport destinat a l’oci personal dels membres de la família Pons, empresaris pertanyents a l’alta burgesia catalana que van expandir els seus negocis –sobretot en relació amb el cultiu i l’explotació de l’arròs– a les Terres de l’Ebre; l’Anita va acabar esdevenint un mitjà de transport regular entre Tortosa i la Cava, i en bona mesura aquest és un dels factors que han fet que el seu record sigui encara tan viu en l’imaginari col·lectiu dels ebrencs.

També cal posar èmfasi en que, tant la construcció del vaixell com la seva posada en funcionament, van tenir molta repercussió, doncs va tractar-se d’un projecte impulsat –a diferència d’altres vapors que van circular per l’Ebre durant el mateix període– des del propi territori, circumstància que va ser vista com una possibilitat de reactivació del port de Tortosa i de l’activitat econòmica de la zona, a nivell més global.

En conseqüència, l’exposició "Cent anys del vapor Anita (1915-2015)" ens serveix per, a través de la nodrida documentació –sobretot fotogràfica– que la conforma, conèixer les principals transformacions viscudes durant el nostre passat més recent. Així mateix, el visitant, a partir del fil conductor que representa la construcció i posada en funcionament d’un vaixell concret, coneixerà l’esforç del període per revifar el sector industrial ebrenc –a través de l’impuls de la tradició naviliera– i constarà com el seu fracàs coincideix amb la progressiva pèrdua de la tradició fluvial al territori.

L’exposició està organitzada pels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre, pel Museu de les Terres de l’Ebre, per l’Ajuntament de Móra d’Ebre i pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, de l’Associació Cultural la Riuada de Móra d’Ebre i el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre.

A més de l'exposició, els visitants podran gaudir d'una sèrie d'activitats complementàries:

-Presentació del llibre El vapor Anita. La història d'un mite, a càrrec d'Albert Curto i Laura Tienda, autors de l'obra. Dimecres 21 de setembre de 2016, a les 19.30 h, a l'ACRE.

-Conferència "Canvi de rumb. Dels llaguts a la navegació fluvial a vapor per l'Ebre", a càrrec de Carme Queralt, antropològa del Museu de les Terres de l'Ebre. Dijous 29 de setembre del 2016, a les 19,30 h, a l'ACRE.

 

 

 

On

Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre

C. Antoni Gaudí, 23

43740 Móra d'Ebre

Telèfon 977414372

Correu electrònic

Pàgina web