• Imprimeix

La documentació de Can Massó, la casa pairal d’Amer Massó el pagès antiborbònic del segle XVIII, ingressa a l’Arxiu Comarcal

Permetrà poder contrastar la subjectivitat d’Amer Massó, expressada en les seves memòries, amb l’objectivitat que proporcioni la documentació conservada en el fons

05/09/2018 12:09
A l’esquerra, en primer terme, can Massó i al fons l’església parroquial de Sant Esteve de Guialbes. Fotografia: Maria Ginabreda Felip (2014)

A l’esquerra, en primer terme, can Massó i al fons l’església parroquial de Sant Esteve de Guialbes. Fotografia: Maria Ginabreda Felip (2014)

La figura d’Amer Massó, pagès que va viure a Sant Esteve de Guialbes al segle XVIII, va prendre relleu l’any 2014 quan es va publicar el llibre “Memòries d’un pagès antiborbònic (1691-1774)”. En aquesta obra publicada per la Generalitat de Catalunya s’editaven, a cura de Jordi Curbet, les memòries d’una persona que, amb visió àcida i crítica, va retratar la societat que l’envoltava, tant els veïns de Sant Esteve de Guialbes, com la jerarquia agrupada entorn de la nova dinastia borbònica, a Madrid.

Es va poder publicar aquest llibre gràcies a la família de Can Vidal de Sant Esteve de Guialbes, que va posar totes les facilitats perquè es pogués accedir a les memòries d’Amer, que ells tenien a casa. Ara, la mateixa família de Can Vidal i en Josep Massó, darrer hereu de Can Massó, han fet l’important pas d’ingressar tot el fons documental de Can Massó, la casa pairal d’Amer Massó, a l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany.

El fons és d’un volum considerable, 15 capses de documents en paper i 41 pergamins, amb documents dels anys 1237 al 1946. On s’aplega tota la documentació notarial, administrativa i de caràcter personal que les generacions que han viscut a Can Massó van produir al llarg de la seva història. En volem destacar la gran quantitat de documentació del segle XVIII, 4 capses, part de la qual va ser produïda pel mateix Amer Massó, tal com deduïm de la lletra manuscrita que hi hem vist. Això permetrà contextualitzar la vida d’Amer i alhora complementar el relat de les seves memòries. Així, per posar un exemple il·lustratiu, en el fons hi ha documentació relacionada amb el cadastre de Sant Esteve de Guialbes.

El cadastre és el nou impost establert per la dinastia borbònica després del decret de Nova Planta. Suposem que Amer devia emportar-se aquesta documentació a casa per qüestions pràctiques, ja que sabem que el 1753 era regidor al poble. Gràcies al fet que conservés aquesta documentació pública, ara es podrà contrastar la informació que s’hi conté; registre de les propietats i dels impostos que paguen els veïns; amb les memòries d’Amer Massó que ens relaten els embolics, disputes i malestar que hi hagué al poble després de la implantació del cadastre. 

L’ingrés del fons de Can Massó de Sant Esteve de Guialbes a l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany permetrà poder contrastar la subjectivitat de l’opinió i els records d’Amer Massó, expressats en les seves memòries, amb l’objectivitat que proporcioni la documentació administrativa i notarial conservada en el fons. 

Memòries d'un pagès antiborbònic (1691-1774)