Impacte Osona
  • Imprimeix

Arxiu Comarcal d'Osona

Seu de l'Arxiu Comarcal d'Osona

Seu de l'Arxiu Comarcal d'Osona

L’Arxiu Comarcal d’Osona (ACOS) fou creat el 6 de març de 1990, mitjançant un conveni subscrit pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal d’Osona i l’Ajuntament de Vic. El primer dia d’abril de 1995, l’Arxiu Comarcal va obrir les seves portes a l’antic convent del Carme on compartia edifici amb el Museu de l’Art de la Pell i la Biblioteca Joan Triadú.

El 13 de setembre de 2006, es formalitza un nou conveni entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Vic per al  finançament d'una nova seu. El nou edifici es va inaugurar el 17 de març de 2010.

D’acord amb les funcions que determina la  Llei 10/2001, d'Arxius i documents, l’Arxiu Comarcal d’Osona custodia la documentació semiactiva dels organismes de la Generalitat de Catalunya, de l’administració local i judicial de la comarca.

Dels fons de titularitat privada dipositats a l'Arxiu en destaquen, pel seu valor històric i testimoni exemplar, el de l'Hospital de la Santa Creu i els diferents fons d'empresa.

No obstant això, el tret característic de l'Arxiu Comarcal d'Osona és el d'arxiu fotogràfic perquè es custodien nombrosos fons personals i col·leccions locals de fotografia històrica.