• Imprimeix

Arxiu Comarcal del Montsià

Seu de l'Arxiu Comarcal del Montsià

Seu de l'Arxiu Comarcal del Montsià

L’Arxiu Comarcal del Montsià (ACMO) va ser inaugurat a finals de l’any 2010 arran del conveni de cogestió signat per la Subdirecció General d’Arxius i Museus del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament d’Amposta i el Consell Comarcal del Montsià. Es tracta del primer Arxiu Comarcal de Catalunya que engega aquest model de cogestió des del seu inici. La seva funció principal és vetllar per la preservació, la conservació així com la difusió del patrimoni documental de la comarca per tal de posar-lo al servei de la ciutadania i, en general, de la tota la societat.

L’ACMO, que forma part de la Xarxa d’Arxius Comarcals (XAC), es troba situat en una zona d’expansió del municipi d’Amposta. L’edifici  té una superfície útil de 1.374m2 aproximadament i es troba distribuït en tres plantes: a la planta baixa trobem la zona pública, on hi ha la sala de consulta i la sala polivalent. A la mateixa planta trobem  la zona restringida destinada als espais de treball del personal (sala de classificació i despatxos) i els espais de recepció i primers tractaments de la documentació que ingressa a l’Arxiu (moll de descàrrega, sala de primers tractaments, sala de desinfecció i magatzem). A la primera i segona planta es troben els dipòsits, els quals estan dotats dels sistemes necessaris (control de temperatura i humitat, sistema antiincendis, control de plagues, intrusions, etc.) per garantir la conservació i la preservació a llarg termini de la documentació que s’hi conserva en els seus diversos suports i formats.

L'ACMO compta també amb la tecnologia necessària per aplicar tractaments de digitalització en aquella documentació que ho requereixi donades les seves característiques físiques, estat de conservació o consulta molt freqüent per tal d'assegurar-ne la conservació i accés al llarg del temps.