• Imprimeix

Finalitzades les tasques de millora de conservació en els llibres d’acords de ple, de les actes de la comissió municipal permanent i dels cadastres de Mataró

14/08/2017 12:08
Documentació després de realitzar l'actuació
Documentació abans de realitzar l'actuació

Al llarg de la primera quinzena d’agost, des de l’Arxiu Comarcal del Maresme s’ha dut a terme el canviï de materials de les unitats d’instal·lació de les tres sèries documentals d’ús més freqüent per part dels usuaris i que ho són per raó de la seva importància i fiabilitat històrica. Les sèries tractades són: 

 -Acords de ple de l’Ajuntament de Mataró (1454-2013)

-Actes de la Comissió Municipal Permanent (1924-2012)

-Cadastres (1717-1904)

 

A part de millorar la seva descripció, l’actuació ha consistit a canviar les unitats d’instal·lació antigues (lligalls i capses) que eren fets de materials inestables i contaminants que no garantien la conservació d’aquesta important documentació. Amb l’adquisició per part de l’arxiu de capses i carpetes especialitzades de conservació permanent de cartró de reserva alcalina, s’ha pogut posar fi a una situació que no evitava l’acumulació de pols i per tant, de bactèries i àcars, que acceleren el procés de descomposició dels suports escriptoris. Abans d’encapsar els més de 600 volums, aquests s’han sotmès a una neteja mecànica per aspiració per tal d’extreure la major part de pols acumulada durant els darreres segles. Una actuació semblant serà duta a terme l’any proper sobre la sèrie coneguda com “lligalls històrics de Mataró”. 

 

Aquesta intervenció és prèvia a l’inici de la digitalització de la sèrie dels acords de ple de Mataró que, si tot va bé, es durà a terme tant bon punt finalitzi la digitalització dels acords de ple de Caldes d’Estrac, Alella i Cabrera de Mar, prevista per a mitjans de 2018, un cop s’hagi assolit la integració de la base de dades de gestió documental de l’Ajuntament de Mataró amb el programari d’Arxius en Línia de la Generalitat de Catalunya.

En el darrer any, des de l’Arxiu Comarcal s’han digitalitzat i publicat en línia els acords de ple d’Òrrius, Sant Pol de Mar, Argentona, El Masnou, Premià de Dalt, Santa Susanna, Teià, Sant Vicenç de Montalt i una part dels de Llavaneres.