• Imprimeix

El fons patrimonial Teixidor de Madremanya: un nou fons documental a l’abast dels investigadors

L’Arxiu Històric de Girona ha finalitzat el tractament arxivístic d’aquest important conjunt documental

31/05/2017 15:05
Teixidor_0001

Els pergamins del fons Teixidor de Madremanya, a punt per ser humidificats i aplanats. Foto: AHG.

Teixidor_0002

Portal de can Marçal, a Madremanya, casa pairal de la família Teixidor. Foto: Google Maps.

Teixidor_0004

Alguns dels feixos o manats en què s’agrupaven originàriament els 299 pergamins del fons Teixidor de Madremanya, segons el tipus o el patrimoni amb el qual es relacionaven. Foto: AHG.

Després d’un intens i complicat treball de descripció i condicionament físic, el fons Teixidor de Madremanya, integrat per diferents patrimonis —entre els quals destaquen, especialment, el Bohigues de Banyeres i el Fuster de Sant Medir—, ja es troba accessible a la comunitat de recerca i als estudiosos en general. Els documents es conservaven, a l’origen, a can Marçal, que és la casa pairal de la família Teixidor, situada en un extrem del nucli de Madremanya.

Ja en 1997, els documents van ser objecte d’un primer tractament, que va anar a càrrec, conjuntament, dels arxius Històric de Girona i Comarcal del Baix Empordà. Tanmateix, després de la redacció d’un primer catàleg i del condicionament de la documentació, el fons va romandre en mans del seu propietari. No va ser fins l’any 2012 quan la família va decidir dipositar-lo a l’Arxiu Històric de Girona.

A partir d’aleshores, i de forma intermitent, s’ha revisat i ampliat la descripció de les unitats documentals (tant en suport paper com en pergamí), s’ha procedit a la reinstal·lació de la documentació en paper en noves capses d’arxivament —tot protegint les unitats amb camises— i s’han condicionat els documents en pergamí, per tal de facilitar-ne la consulta (neteja superficial, humidificació i aplanat).

Com és habitual en els fons patrimonials, la documentació aplegada per la família Teixidor de Madremanya és el resultat, bàsicament, de l’administració i gestió del patrimoni reunit per aquesta família al llarg dels segles, el qual es va veure ampliat, com era comú, per mitjà d’una reeixida política matrimonial. Els tipus documentals són, també, els típics que trobem en els fons patrimonials: documents protocol·litzats (testaments, vendes, censals, capítols matrimonials...), documents relatius a la gestió i l’administració del patrimoni (llibretes de comptes, rebuts, arrendaments...) i, també, documents d’interès més estrictament familiar o personal, referents a la vida quotidiana o la trajectòria pública de diferents membres de la família. Finalment, cal fer un esment especial a la presència en el fons de dos llibres mestres que descriuen la documentació del patrimoni Bohigues (o de can Boïgues del veïnat de Banyeres, a Sant Sadurní de l’Heura). Són, des d’un punt de vista arxivístic, dos exemplars molt interessants, perquè permeten reproduir l’organització de la documentació l’any 1799.

.