• Imprimeix

Conferència ‘Músics sense solfa’, de Joaquim Rabaseda

 

Quan

Data26.10.2018 - 26.10.2018

Afegeix al calendari de Google
sac de gemecs

Museu Comarcal de la Garrotxa

Amb motiu de l’obertura de l’exposició Peret Blanc de Beget (1917-1993), l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa ha organitzat la conferència Músics sense solfa, que pronunciarà el musicòleg Joaquim Rabaseda. L’acte tindrà lloc el divendres 26 d’octubre, a les 7 de la tarda, a la sala d’actes de l’Arxiu.

Des de fa unes dècades, el músic sense solfa identifica un instrumentista que representa una societat rural desapareguda. En aquest sentit, ha estat sovint un pol d’atracció per a cert exotisme etnològic i històric que cercava models d’autenticitat en els exemples de la tradició oral i els testimonis antics. Però, inicialment, el músic sense solfa també va ser un objecte de burla i deslegitimació per part de determinades actituds més o menys acadèmiques, que minimitzaven l’interès i el valor de les pràctiques culturals vinculades a personatges com Peret Blanc de Beget. A partir de  l’etiqueta que dona títol a la xerrada, Joaquim Rabaseda proposa una aproximació desapassionada a un perfil de músic que sovint ha estat col·locat als marges del pensament, ja sigui per menysvalorar-lo o per reivindicar-ne la puresa. La reflexió entorn dels músics sense solfa serveix per repassar les transformacions socials de mitjans de segle XIX i principis del XX a partir del ball i l’entreteniment, i alhora serveix per revisar categories i prejudicis estètics actuals.

Joaquim Rabaseda i Matas (Girona, 1974) és doctor per la Universitat Autònoma de Barcelona (2006) i cap del Departament de Musicologia de l’Escola Superior de Música de Catalunya. És autor del llibre Els himnes nacionals: una primera introducció (2012). Escriu habitualment a la revista L'Avenç. Des de 2001 participa activament en treballs de camp etnomusicològics dirigits pel Dr. Jaume Ayats a diferents països de la Mediterrània.

Horaris

19 h

Organitza

Arxiu Comarcal de la Garrotxa

On

Sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa

Plaça del Puig del Roser, 1

17800 Olot

Telèfon 972279131

Correu electrònic

Pàgina web