• Imprimeix

L'Arxiu Comarcal del Baix Penedès felicita el Nadal amb una mica d'història

17/12/2018 08:12
Nadala ACBP 2018

Amb aquesta instantània del fotògraf vendrellenc Feliu Olivé Nin (1890-1968), del 30 de novembre de 1958, volem recordar la figura de l’arcàngel Rafael, el fidel acompanyant de Tobies, que corona el cim del campanar de l’església parroquial de Sant Salvador del Vendrell des del 6 d’agost de 1784. Aquesta estàtua de coure, creada per l’argenter vilanoví Josep Romeu Mayner, el calderer Josep Dalmau, de Valls, i el daurador Josep Puig Pometa, de Vilafranca del Penedès, ha protagonitzat tres baixades i les seves corresponents pujades, la primera, el 1928, la segona, el 1958, i la tercera, el 1998, amb la finalitat d’arreglar-li els desperfectes que el pas del temps li va ocasionant.

La imatge correspon concretament a la segona pujada, on es pot veure l’arcàngel suspès per cingles a un helicòpter nord-americà procedent de la base aèria de Saragossa. La idea original de baixar-lo i pujar-lo d’aquesta manera la va tenir el vendrellenc Joan Nin Mercadé. Al cap d’un mes d’haver baixat l’estàtua i després dels treballs de restauració a càrrec de Joan Montserrat Turú, novament gràcies a l’helicòpter nord-americà l’àngel de Tobies va sobrevolar espectacularment el Vendrell i el camp de futbol del Club d’Esports on es va aplegar una munió de gent per celebrar l’esdeveniment amb actuacions d’esbarts dansaires i castellers.

Al fons de la imatge s’alça l’edifici de l’hospital-asil de Sant Salvador, obra de l’arquitecte Ramon Sala Ricomà,  inaugurat el 6 de gener de 1892. Les germanes carmelites no només hi van atendre malalts fins al 1989, sinó que també hi van desenvolupar tasques educatives, ja que fins al 1907 van habilitar una aula a la planta baixa per fer les funcions d’escola de nenes.

Dia rere dia, des de dalt del campanar estant, el nostre àngel de Tobies, com en el relat bíblic, segueix acompanyant i observant, impertèrrit, la vida quotidiana del Vendrell.