• Imprimeix

L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès ingressa el fons documental de l’historiador i escriptor Manuel Bofarull i Terrades (1923-2009)

El 19 de novembre va tenir lloc l’acte de signatura de la cessió en comodat

22/11/2016 14:11
Cessió en comodat del fons documental de Manuel Bofarull i Terrades
Cessió en comodat del fons documental de Manuel Bofarull i Terrades
Cessió en comodat del fons documental de Manuel Bofarull i Terrades
Cessió en comodat del fons documental de Manuel Bofarull i Terrades

El 19 de novembre va tenir lloc, a la seu de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès (ACBP), l’acte de signatura del conveni de cessió en comodat del fons documental de l’historiador i escriptor Manuel Bofarull i Terrades (Badalona, 1923 – Barcelona, 2009) per part dels seus fills, Victòria Bofarull Guillem i Manuel Bofarull Guillem; i Eva Serramià, presidenta del Consell Comarcal del Baix Penedès, que serà ratificat per Santi Vila, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L’acte va comptar amb la presència de Quim Nin, alcalde d’Albinyana, Rosa Ribas i M. Fe Merchan, regidores d’Albinyana; Nativitat Castejón, directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, i també van assistir una àmplia representació de la família.

El fons personal, objecte de la cessió en comodat, abasta de 1878 a 2008 amb un volum de 3,3 metres lineals. Manuel Bofarull fou un historiador especialitzat en temes penedesencs. El seu vincle amb Albinyana i el Penedès fou una constant en la seva vida i la seva obra. El seu caràcter afable i proper el van convertir en un referent pels investigadors del Penedès. Fou una persona estimada i reconeguda per tothom. Al llarg de la seva vida, va rebre diversos premis: en el XI Concurs Sant Ramon de Penyafort de Vilafranca del Penedès per l’estudi Una malaltia sospitosa: el còlera de 1911 al Vendrell (1984), el premi Sant Joan de narrativa de 1986 per la novel·la Els hereus de la terra i un premi Josep Pla de 1994 per la novel·la Figueres vora el rec.

Amb la documentació dipositada a l’ACBP es pot conèixer la seva trajectòria com historiador i novel·lista mitjançant la seva obra manuscrita i la seva activitat periodística amb els articles que va publicar al setmanari Baix Penedès i altres publicacions com Del Penedès, Gran Penedès i Miscel·lània Penedesenca, doncs, fou un membre actiu de l’Institut d’Estudis Penedesencs. Un aspecte destacat de la documentació cedida és la integrada en la sèrie de recursos d’informació en la qual es poden trobar els documents de diversos arxius que Manuel Bofarull va transcriure i va estudiar per elaborar els seus estudis d’història, de toponímia i etimologia, una font important pels investigadors interessats en la història comarcal i que ara es poden consultar a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès.