• Imprimeix

El llegat documental del moviment veïnal de Sant Feliu de Llobregat

El 17 de novembre, a les 19 hores, en el marc del reconeixement als homes i les dones que van formar part de les lluites veïnals de la Transició, s’inaugurarà al palau Falguera l’exposició “La memòria present: Les lluites veïnals al Sant Feliu dels anys 70”

16/11/2017 12:11
Manifestació reivindicativa per l’ambulatori. Fotògraf: Blas Serrano. 1979. Signatura. ACBL50-1-3635.   

Manifestació reivindicativa per l’ambulatori. Fotògraf: Blas Serrano. 1979. Signatura. ACBL50-1-3635.  

L’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat ha volgut retre homenatge a les persones que van participar en el moviment veïnal, mostrant la gran aportació que van fer a la construcció del Sant Feliu d’avui. Per això ha organitzat un seguit d’actes institucionals de reconeixement.

Arran d’aquesta iniciativa, l’Arxiu Comarcal, des de fa temps i en especial en els últims dos anys, ha treballat per recuperar i preservar el patrimoni documental sobre el moviment veïnal, amb la  finalitat de transmetre la petjada d’aquestes lluites a les generacions del present i del futur de la ciutat. Per això ha ingressat, organitzat i posat a l’abast de la consulta tota aquella documentació que hi és vinculada. Es tracta de documents textuals, fotografies, cartells, impresos menors, documents sonors, pel·lícules i vídeos que han fet possible aquesta exposició i el conjunt d’actes de reconeixement que es faran els dies 16 i 17 de novembre, com l’acte institucional de lliurament dels diplomes als protagonistes, en el qual es projectarà un vídeo commemoratiu, entre altres. Vegeu les activitats programades fent clic aquí .

Amb la finalitat de difondre tota aquesta tasca i per incrementar els fons que testimonien aquest passat, des de l’Arxiu s’ha creat un espai web que recollirà documents del moviment veïnal de Sant Feliu de Llobregat al llarg del temps. Aquest espai, que s’anirà publicant periòdicament, s’organitzarà en vuit  capítols. El primer mostrarà les lluites i reivindicacions col·lectives del conjunt del moviment, i la resta les trajectòries concretes de les diverses associacions de veïns i veïnes dels diferents barris (Can Calders, Can Maginàs, Can Nadal, Falguera, Mas Lluí, Roses-Castellbell i La Salut).

Es tracta d’un llegat documental que posa en valor un moviment social cabdal per a la construcció de la ciutat. Un patrimoni immaterial que pren forma de matèria a través dels documents. Per això fem una crida a totes aquelles persones que poden contribuir a fer-lo créixer a través de les donacions de documents a l’Arxiu.

Dades de contacte:

Arxiu Comarcal del Baix Llobregat

c/ Clementina Arderiu de Sant Feliu de Llobregat

08980 Sant Feliu de Llobregat

e-mail: acbaixllobregat.cultura@gencat.cat

Telèfon: 936666703

L'exposició ha estat realitzada pel Centre d’Estudis Comarcals i l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat per encàrrec de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat