• Imprimeix

Exitosa participació dels montblanquins i montblanquines a la campanya d'identificació de fotografies de l'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà

10/07/2018 12:07
Moltes gràcies!

En el marc de la Setmana Internacional dels Arxius, i amb la col·laboració de la Unió de Botiguers i Comerciants de Montblanc, l'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà (ACCB) ha dut a terme les darreres setmanes la campanya d'identificació de fotografies Saps qui són?.

L'objectiu d'aquesta campanya no només és identificar fotografies sinó, de retruc, donar a conèixer l'Arxiu Comarcal i les seves funcions a més de la difusió dels fons fotogràfics que s'hi conserven.

Concretament, s'han exposat 136 fotografies repartides en 73 establiments de la Vila Ducal. De les que han retornat, només són 14 les que no han obtingut cap mena d'identificació (cap persona, ni la data ni el lloc). Concretament, s'han identificat aproximadament 300 persones.

Les fotografies que formen part de la mostra van ser generades entre els anys 20 i 60 del segle passat i formen part dels fons dels montblanquins Vicenç Baldrich, Anton Moix i Joan Sabaté, tots custodiats a l'ACCB.

Un dels objectius de l'Arxiu és la correcta preservació dels documents que s'hi conserven. En aquest sentit, cal insistir i recordar que, en els darrers anys, des de l'ACCB s’estan esmerçant molts esforços en la digitalització i positivat dels negatius; en especial els que estan sobre suport nitrat i placa de vidre, avui dia ja obsolets. Es tracta d'un material molt sensible i delicat que val la pena digitalitzar per tal de conservar el retrat. És interessant subratllar que tots els positius fotogràfics digitals estan disponibles a la consulta (gairebé 5.000 imatges), però els negatius, a causa de la seva fragilitat, tenen l'accés restringit.

És important destacar que, arran d’aquesta campanya, l'Arxiu Comarcal ha guanyat la valuosa ajuda de diversos montblanquins, que de manera periòdica, van al centre per col·laborar amb la identificació de fotografies.

Des de l'Arxiu Comarcal agraïm molt sincerament la col·laboració de la Unió de Botiguers i Comerciants de Montblanc, així com a tots els montblanquins i montblanquines que s'han implicat plenament en la identificació d'aquestes fotografies.

Arran del gran èxit i acceptació d'aquesta campanya entre la ciutadania, i gràcies a la implicació de la Unió de Botiguers i Comerciants de Montblanc, aquesta campanya tindrà continuïtat, concretament, amb una periodicitat anual.

S'han exposat 136 fotografies repartides en 73 establiments i s'han identificat prop de 300 persones