• Imprimeix

L'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà ingressa pel·lícules de l'Espluga de Francolí i Montblanc del cineasta Josep Albareda Duch

05/12/2018 15:12
El cineasta vallenc Josep Albareda Duch
Davir Rovira, alcalde de l'Espluga, acompanyat de Lali Albareda, tècnica de l'ACCB, en el moment de la signatura del conveni de donació

El cineasta vallenc Josep Albareda Duch, conegut també per la seva afició al ciclisme i per la seva participació en una secció del Museu-Arxiu de Montblanc, ha dipositat a l'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà (ACCB) sis pel·lícules de l'Espluga de Francolí i dues de Montblanc, que s'han inclòs a la Col·lecció de pel·lícules de l'Arxiu Comarcal.

El dipòsit d'aquesta documentació es vehicula mitjançant convenis de donació amb els consistoris d’ambdós municipis. És a dir, el propietari d'aquestes pel·lícules, fa donació als ajuntaments de la vila en què foren filmades amb el pacte que siguin transferides a l'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà per tal de garantir la seva conservació i la divulgació entre els investigadors i la societat en general.

Totes les parts reconeixen l'alt valor cultural que susciten aquests enregistraments. A més, és un fet que els suports originals es deterioren amb facilitat si no es conserven amb les condicions mediambientals adients. Concretament, es tracta de 3 bovines de 16 mm i 5 bovines de 8 mm, que l'Arxiu Comarcal dipositarà al Departament de Cultura de la Generalitat, a la seu de la Filmoteca de Catalunya, atès que disposa de les instal·lacions necessàries per l'òptima conservació dels suports originals.

Els títols dels films relatius a l'Espluga de Francolí són els següents: Masies de poblet, sense data coneguda; Inauguració del Casal de l'Espluga de Francolí, 1965; Dos dies internacionals Moto Tot Terreny a l'Espluga de Francolí, de 1979; dues pel·lícules amb el títol Tot Terreny a l'Espluga de Francolí, una de 1979 i l'altra amb la data per atribuir i, finalment, Festival 10, també sense data. De Montblanc, hi ha un film sobre el Concurs del rotllo dels Cogullons, de 1972, i un altre sobre el Concurs del rotllo de Lilla, de 1973. Josep Albareda és autor de totes les pel·lícules excepte Masies de Poblet, que és d'autoria desconeguda.

Cal destacar que, pròximament, l'ACCB es farà càrrec de la digitalització de tot aquest material. De fet, l'Arxiu Comarcal preveu organitzar una projecció d'aquestes pel·lícules, aquesta primavera, a l'Espluga de Francolí.

Val a dir que aquesta no és la primera donació de material audiovisual que el cineasta fa als ajuntaments de la comarca per a la seva transferència a l'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà. Per una banda, l'ajuntament de Montblanc ja va rebre l'any passat la donació de tres pel·lícules: una pel·lícula de 16 mm sobre Montblanc, de l'any 1970; una de 8mm amb imatges de Lilla, també de 1970 i un VHS amb l’enregistrament de les obres de restauració de l’església de Lilla de l'any 1991. D'altra banda, també l'any passat, Albareda va donar a l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt, una pel·lícula Súper 8 sobre un motocròs dut a terme l’any 1969 i una pel·lícula de 16 mm de l'actuació de la Colla Vella Xiquets de Valls a la plaça de Santa Coloma de Queralt. 

L'Arxiu Comarcal valora molt positivament aquest tipus de dipòsits, ja que tenen com a objectiu principal vetllar per la preservació d'un patrimoni documental i cultural que retrata la història local, comarcal i col·lectiva.

Es tracta d'una donació de sis pel·lícules de l'Espluga de Francolí i dues de Montblanc