• Imprimeix

Primera exposició dedicada al músic vendrellenc Benvingut Socias Mercadé (1877-1952)

En el marc del 140è aniversari del seu naixement

27/09/2017 10:09
Exposició dedicada al músic vendrellenc Benvingut Socias Mercadé (1877-1952)
Exposició dedicada al músic vendrellenc Benvingut Socias Mercadé (1877-1952)
Exposició dedicada al músic vendrellenc Benvingut Socias Mercadé (1877-1952)

 

El 25 de setembre va tenir lloc, a la Sala La Fusteria del Vendrell, la inauguració de l’exposició titulada “La vida i l’obra del músic vendrellenc Benvingut Socias Mercadé (1877-1952)”, organitzada per l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, els Amics de l’Orgue del Vendrell, el Grup Pessebrista del Vendrell amb la col·laboració de l’Ajuntament del Vendrell, el Consell Comarcal del Baix Penedès i la Diputació de Tarragona. L’acte va comptar amb la presència de Martí Carnicer, alcalde del Vendrell; Eva Serramià, presidenta del Consell Comarcal del Baix Penedès i regidora de Cultura; Xavier Mercadé, president dels Amics de l’Orgue del Vendrell, i  Nativitat Castejón, directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, comissària i autora del text. L’exposició es podrà visitar fins al 9 d’octubre.

Benvingut Socias fou un destacat concertista, compositor, professor de piano i organista. Tanmateix, amb el temps, la seva personalitat i la seva música han quedat desdibuixades. Per tot plegat, hom ha cregut convenient apropar-lo a les actuals i futures generacions a fi que el coneguin i sàpiguen apreciar la seva obra.

Aquesta és la primera exposició que se li dedica en la qual es fa una aproximació a la seva figura des de diferents vessants: la formació musical, l’activitat docent, les actuacions al Vendrell i a Barcelona,  les gires artístiques per Europa i Amèrica del Nord,  les seves amistats, la seva vida a la finca la Plana del Vendrell i les seves relacions amb concertistes d’arreu.

De ben petit, Benvingut Socias estudià les primeres lliçons de música amb Carles Casals Ribas, pare de Pau Casals. El 1887 inicià la seva formació musical a l’Escolania de Montserrat, on va tenir el mestratge del pare Guzmán. Les seves primeres composicions són d’aquesta època.

El 1893 va matricular-se a l’Escola Municipal de Música de Barcelona, on fou alumne del prestigiós pianista Joan Baptista Pellicer. En aquest període va rebre dos premis de composició. El primer,  la Santísima Trinidad,  amb motiu del Certamen Artístico-literario de Lugo, celebrat el 1896. Un any després, va rebre una altra distinció en el Certamen Literario Musical, que l’Ateneo León XIII va celebrar a Santiago de Compostel·la, per Misa a 4 voces, coro, orquesta y órgano.

Fou nomenat professor auxiliar de piano a l’Escola Municipal de Música de Barcelona del mestre Pellicer entre 1898 i 1903.  El 1903 Socias va actuar al Teatre Principal de Barcelona amb l’orquestra de l’Associació Musical de Barcelona, dirigida per Joan Lamote de Grignon.

El 1906 inicià la seva carrera internacional de concertista de piano. A París, gràcies a Pau Casals, va oferir diversos concerts amb l’Orquestra Pau Casals i l’Orquestra Lamoureux.

El 1908 va actuar per primera vegada al Palau de la Música Catalana amb Pau Casals, la qual cosa li va reportar un gran èxit. A la tardor de 1908, va iniciar una gira artística per França, Bèlgica, Alemanya i Anglaterra.

El 1909 inicià una gira pels Estat Units en la qual va actuar amb destacats concertistes, com ara el baríton txec Bogea Oumiroff, el viol·loncelista Paulo Gruppe, els violinistes Louis J. Bostelmann i Julius Röntgen jr. Durant la seva estada americana va impartir classes a l’Institut of Musical Art de Nova York als alumnes del violinista Franz Kneisel.

De 1910 a 1913 va realitzar un gira per Anglaterra i Alemanya, en la qual va actuar amb Pau Casals, el baríton Bogea Oumiroff i els violinistes André Mangeot i Tara Wallace.

De 1919 a 1935 fou catedràtic de piano del Conservatori del Liceu. El 1919 va actuar al Palau de la Música Catalana amb l’Associació de Música “Da Camera” de Barcelona, i el 1926 participà en un concert amb Pau Casals en la I Exposició d’Art del Penedès, celebrada a Vilafranca del Penedès. L’octubre de 1926 decidí fer una gira curta però intensa per Anglaterra.

El 1927, Socias i Casals tornaren a actuar junts en la II Exposició d’Art del Penedès, celebrada al Vendrell. El 27 d’octubre de 1935 va oferir la seva darrera actuació a Barcelona amb l’Orquestra Pau Casals al Palau de la Música Catalana.

L’esclat de la Guerra Civil espanyola va motivar que marxés de Catalunya. Es va instal·lar a Londres, on va realitzar concerts i també impartia lliçons de piano. Acabat el conflicte bèl·lic, retornà al Vendrell. Socias només actuà en dues ocasions, el 1940 al Centro Vendrellense i el 1944, al Teatre Tívoli del Vendrell.

El 1951, els vendrellencs i la Lira Vendrellense amb el patrocini de l’Ajuntament del Vendrell, li van retre un homenatge. L’Ajuntament del Vendrell el va nomenar fill predilecte de la vila i va col·locar en el saló de plens un bust seu, obra de l’escultor vendrellenc Joan Borull. Així mateix, es va posar el seu nom a una plaça del Vendrell. 

L’obra de Benvingut Socias, molt diversa, abraça des de composicions religioses fins a sardanes, música de cambra i composicions musicals per acompanyar textos poètics d’autors catalans. El fons documental de Benvingut Socias Mercadé ha estat cedit a la Generalitat de Catalunya el 2017 i es troba dipositat a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès.