• Imprimeix

Ingressa a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès un conjunt de fotografies de l’empresa productora de cava Codorniu

El conjunt d'imatges ens mostren l’evolució de la vitivinicultura penedesenca des de finals del segle XIX a mitjans del segle XX

01/12/2014 14:12
Plaques de vidre, acetats i nitrats ingressats del Fons Codorniu S.A.

Plaques de vidre, acetats i nitrats ingressats del Fons Codorniu S.A.

Vista exterior de l'antiga zona de premses: carros amb matxos i portadores de raïm a l'espera de ser entrats. Fons Codorniu S.A.

Vista exterior de l'antiga zona de premses: carros amb matxos i portadores de raïm a l'espera de ser entrats. Fons Codorniu S.A.

El 27 d’octubre de 2014 es va signar un contracte entre la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i Codorniu S.A. pel qual aquesta empresa productora de cava cedeix en comodat  un conjunt de fotografies del seu fons a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès, per tal que aquesta entitat en tingui cura de la seva preservació, consulta, accés i difusió.

El fons consta de set-centes plaques de vidre, acetats i nitrats produïts i/o aplegats en el transcurs de l’activitat de l’empresa Codorniu des de finals del segle XIX a principis del segle XX. Es tracta d’un fons fotogràfic de gran rellevància atès que s’hi pot documentar en imatges l’evolució de la vitivinicultura penedesenca i, especialment, la de la zona de Sant Sadurní d’Anoia, així com de la finca Raïmat, en terres lleidatanes. És una expressió gràfica de l’evolució de la vitivinicultura al Penedès des del moment en què s’inicia la replantació de vinyes després de la fil·loxera. També permet documentar l’evolució tecnològica de la indústria de l’elaboració del vi i el cava que es va iniciar precisament en aquesta casa.

Gràcies a la cessió d’aquest fons per part de l’empresa Codorniu, l’Arxiu Comarcal custodiarà aquestes fotografies, durà a terme les tasques de restauració, consolidació, conservació, digitalització i descripció a la base de dades, i finalment ho posarà a disposició dels investigadors i usuaris mitjançant la consulta dels documents digitalitzats a les instal·lacions de l’Arxiu, o a la pàgina web mitjançant l’aplicatiu ”Arxius en Línia”. Per la utilització i reproducció de les imatges per finalitats culturals o d’investigació, sense ànim de lucre, la reproducció s’haurà de sol·licitar a l’Arxiu Comarcal. Pels casos de l’ús de les imatges per un ús lucratiu, es requerirà prèviament una autorització per part de Codorniu S.A. i la sol·licitud corresponent a l’Arxiu Comarcal.