• Imprimeix

Igualada, Ciutat Europea de l’Esport 2019

Amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia

06/11/2018 13:11
Exposició cartell
Fineart
Exposició

El dia 26 d’octubre, La Federació de Capitals i Ciutats Europees de l’Esport (ACES Europe) va comunicar formalment a l’Ajuntament d’Igualada, la seva designació com a Ciutat Europea de l’Esport 2019.

Amb aquest nomenament,  Gian Francesco Luppatelli, president d’ACES Europe reconeix que Igualada és un veritable exemple de ciutat que acosta l’esport a tothom i que l’utilitza com a instrument de salut, educació i respecte, que són precisament els objectius que aquesta associació considera fonamentals. A més, destaca que Igualada ha desenvolupat polítiques esportives exemplars, oferint bones instal·lacions, programes i activitats.

El mes de gener de l’any 2016, l’Ajuntament d’Igualada va anunciar la seva voluntat de presentar candidatura per ser Ciutat Europea de l’Esport 2019. L’objectiu del govern municipal era, segons es va destacar en el moment de l’arrencada del projecte, assolir un segell internacional que reconegués la vitalitat esportiva que, des de fa dècades, caracteritza la capital de l’Anoia. Els èxits dels clubs i esportistes federats, que han sumat múltiples títols en nombroses disciplines, però també l’esport amateur, l’escolar, l’inclusiu i totes aquelles persones que practiquen activitat física en el seu dia a dia.

Durant aquests dos anys, entre altres iniciatives, s’ha dut a terme una àmplia campanya de recollida de suports, d’institucions, clubs, esportistes, empreses, entitats, col·lectius, escoles i també ciutadans a títol personal. S’ha desenvolupat una imatge pròpia de la candidatura, s’ha treballat per acollir més competicions d’abast internacional i s’ha engegat un ambiciós Pla de Modernització dels Equipaments Esportius Municipals.

L’alcalde, Marc Castells, ha afirmat que “Igualada ha demostrat com s’estima l’esport, com el té integrat en la vida diària com a element de foment de la salut i quin paper juga com a element integrador, educador i de transmissió de valors”. Castells ha volgut agrair “el suport i la feina de tots aquells que han fet costat i han treballat per fer possible aquesta candidatura durant tot aquest temps” i ha avançat que “properament començarem a detallar tot allò que passarà a Igualada al llarg dels propers dotze mesos, amb l’esport i l’activitat física com a indiscutibles protagonistes”. En aquest sentit, ha convidat el conjunt de la ciutadania “a fer seu aquest guardó, a viure’l i a gaudir-lo, perquè és el reconeixement a tota una ciutat”.

La distinció d’ACES Europe, de Ciutat Europea de l’Esport és una designació que reconeix les polítiques esportives locals que contribueixen a millorar el nivell general de salut dels seus habitants, a través de la cultura de la salut, l’exercici i l’activitat física, la transmissió de valors com el joc net i l’enfortiment del sentiment de pertinença a la comunitat.

Aquest reconeixement implica, entre altres, una major visibilitat internacional per les ciutats distingides i els seus esportistes i clubs, sumada a l’intercanvi d’experiències i iniciatives amb altres municipis reconeguts i una major capacitat d’atraure esdeveniments esportius de rellevància. El segell l’atorga la Federació de Capitals i Ciutats Europees de l’Esport (ACES Europe), d’acord amb la Comissió Europea.

Durant aquests dos anys, l’Arxiu Comarcal de l’Anoia ha fet diverses accions per a donar a conèixer el bagatge històric que l’esport ha tingut a Igualada. Dins el projecte ‘Fem esport... fem arxiu’, s’ha endegat exposicions com l’exposició virtual a la pàgina web on s’hi ha penjat diversos projectes http://acanoia.wixsite.com/femesport-arxiuanoia/blank-3; l’exposició duta a terme durant el FineArt 2018, amb 15 fotografies de gran format que es podien veure als carrers de la ciutat, o la que es va organitzar, aquest agost passat, amb el títol: ‘Quan l’esport era un divertiment’.

També ha ingressat, durant el 2017 i 2018, a l’Arxiu Comarcal el fons del Club Natació Igualada, un dels més importants i amb més trajectòria de la ciutat, el fons personal de Manuel Canals i Enrich, atleta amateur, el fons de l’Escola de Dansa, el fons de l’European Balloon Festival i la pel·lícula d’una cursa ciclista i un partit de futbol de l’any 1917. S’ha confeccionat un cens dels fons de l’ACAN que contenen documentació textual i en imatges sobre esport.