• Imprimeix

Exposició "Família i Paisatge, retrats en 3D (1900-1936). El fons fotogràfic Vilallonga"

La mostra compren una part significativa de les 1.745 plaques de vidre de la col·lecció de fotografies estereoscòpiques del Fons Vilallonga, un tipus d’imatges que es poden veure en tres dimensions (3D)

06/07/2018 10:07
Dins el porxo de l'ermita de Farners amb el castell al fons

Amb el títol de "Família i paisatge, RETRATS EN 3D (1900-1936). El fons fotogràfic Vilallonga", el proper diumenge, 8 de juliol a les 12, del migdia s’inaugura una exposició a l’Arxiu Comarcal de la Selva

Les imatges exposades formen part del llegat que l’artista Jesús de Vilallonga (Santa Coloma de Farners, 1927) va cedir a l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i que actualment es troba dipositat a l’Arxiu Comarcal de la Selva. El fons és compost també per documentació patrimonial familiar, que inclou un pergamí del 1203, el document datat més antic de l’Arxiu Comarcal, a més de documentació i fotografies de la seva trajectòria vital i artística.

L’exposició s’ha realitzat sota l’esquema bàsic d’incorporar en un plafó les imatges i el text que les acompanya i contextualitza. Prenent com a fil conductor el temes que inspiraven els fotògrafs, que majoritàriament foren Ferran i Salvador de Vilallonga, avi i pare de Jesús, respectivament, cada plafó mostra imatges agrupades sota un títol orientador. L’historiador Gerard Buxeda n'ha redactat els textos i ha fet la tria d’imatges després d'endinsar-se en la biografia de la família Vilallonga i en les inquietuds, activitats i interessos de determinades famílies benestants del primer terç del segle XX. Les activitats d’oci i els viatges són, però, la font principal d’inspiració dels fotògrafs.

La mostra incorpora també la possibilitat de visualitzar les imatges en 3D. Les fotografies estereoscòpiques es realitzaven amb una màquina fotogràfica que incorporava dos objectius separats aproximadament per 6,5 cm, la distància aproximada entre els ulls humans. Cada placa consta de dues imatges que es visualitzen amb un aparell especial que permet veure-les conjuntament cosa que produeix l'efecte d'imatge tridimensional. Actualment utilitzant la tecnologia anàglif també es poden veure en 3D utilitzant unes ulleres semblants a les utilitzades en les projeccions de cinema. Cada plafó inclou una imatge preparada per visualitzar-la mitjançant aquesta tecnologia.

L’exposició romandrà a l’Arxiu fins al 31 d’octubre d’enguany i es podrà visitar dins l'horari habitual, de 9 a 2 h i, a partir de l'octubre, també de 2/4 de 4 a les 6 h. Pel setembre, es preveuen diverses activitats didàctiques amb els alumnes de primària i secundària dels centres d’ensenyament de Santa Coloma de Farners. També és prevista una itinerància per la comarca de la Selva, tenint en compte que hi ha imatges de diversos municipis selvatans.

L’exposició romandrà a l’Arxiu fins al 31 d’octubre d’enguany i, pel setembre, es preveuen diverses d’activitats didàctiques dels centres d’ensenyament de Santa Coloma de Farners.