• Imprimeix

Ja són consultables a internet els cartells històrics conservats a l'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà

16/11/2017 10:11
Mostra de diferents cartells històrics conservats a l'ACCB

En total, són 316 les reproduccions digitals que es poden consultar a internet mitjançant el portal Arxius en línia. S'hi pot accedir des de la pàgina web de l'Arxiu Comarcal: http://cultura.gencat.cat/arxius/accb.

Bàsicament, aquests cartells que ja són visibles i consultables a internet, abracen el període 1862-1988, però també n'hi ha de 2017. Tots formen part de la Col·lecció de cartells, pòsters i auques de l'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà. A dia d'avui, són més de 3.200 els cartells que conformen aquesta col·lecció que, any a any, incrementa el seu número ja que es van incorporant els més recents.

La digitalització d'aquestes 316 produccions impreses s'ha efectuat gràcies a la col·laboració de l'Arxiu Nacional de Catalunya. És aquest centre de referència qui s'ha encarregat dels treballs de digitalització ja que disposa del maquinari més adient per a poder digitalitzar documents de dimensions de gran format.

La col·lecció és una valuosa font d'informació per reconstruir els principals actes i activitats que s'han dut a terme durant el darrer segle, a Montblanc principalment, però també a la Conca de Barberà. Els cartells són l'expressió artística d’una realitat en un moment determinat, però també descriuen els actes més rellevants del moment en que són vigents. Tal i com diu la seva definició, un cartell és un full manuscrit o imprès que pretén fer avinent alguna cosa al públic o amb fins publicitaris.

Concretament, l'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà conserva cartells del segle XIX, XX i XXI. Del segle XIX, n'hi ha 9 i el més antic data de 1862. Del segle XX, actualment se'n compten 977 però val a dir que és entre els anys 70 i 90 on n'hi ha el major nombre, concretament 944. Amb els 17 anys que portem de segle XXI ja se n'han recollit més de 2.000. Des de l'Arxiu Comarcal es preveu continuar amb les tasques de digitalització d’aquesta col·lecció i per tant, la intenció és d’augmentar el nombre d'unitats documentals visibles a la Xarxa.

En total, són 316 les reproduccions digitals que es poden consultar a internet mitjançant el portal Arxius en línia