• Imprimeix

Mostra de documents amb motiu del Dia de l’Aigua

La Vitrina Ambiental

 

Quan

Data22.03.2017 - 22.04.2017

Afegeix al calendari de Google
Dia de l’Aigua

El proper 22 de març, amb motiu de la commemoració del Dia de l’Aigua, l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa presenta una vitrina temàtica centrada en el proveïment d’aigua potable a la ciutat d’Olot al llarg del temps. La vitrina recull documents textuals i gràfics que permeten conèixer la xarxa urbana de proveïment d’aigua que es va bastir per cobrir les necessitats de la població i com s’ha gestionat i ampliat en diverses etapes. Les peces que s’hi poden veure ens apropen a la captació dels aqüífers i als sistemes emprats en la conducció i la distribució del líquid per places, carrers i cases de la ciutat.

La primera xarxa d’aigua potable a Olot data de 1453 i va ser impulsada pel govern municipal. Consistia en una conducció que transportava fins a la plaça Major l’aigua obtinguda en una deu que brollava a l’altra banda del Fluvià, a l’indret posteriorment conegut com a Sant Roc. La conducció era una mina excavada a la roca que captava l’aigua d’una sorgència natural, la conduïa cap a la vila per una llarga canonada de fusta i la repartia per mitjà d’una xarxa de fonts públiques. La canonada original, substituïda per tubs de ceràmica i de pedra al llarg dels segles XVI i XVII, va caure en desús a l’inici del segle XIX. Per substituir-la, l’any 1855 va entrar en funcionament una nova conducció finançada amb capital privat que va permetre augmentar el cabal transportat i concedir parts de l’aigua –anomenades “plomes”– a algunes finques particulars. Finalment, l’any 1912, la creació d’una canonada metàl·lica i l’elevació amb motor elèctric va possibilitar que l’aigua de consum arribés a la majoria de cases del centre urbà.

La mostra es pot visitar fins al 22 d’abril i s’emmarca en el conjunt d’actes de celebració d’efemèrides ambientals de les biblioteques de la Garrotxa, organitzats per transmetre i millorar la consciència ambiental dels habitants de la comarca.

Horaris

De dilluns a divendres, de 9 a 14 h i de 15.30 a 18 h

Dissabte dia 1 d’abril, de 9 a 14 h

Organitza

Arxiu Comarcal de la Garrotxa

On

Sala de consulta de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa

Plaça del Puig del Roser, 1

17800 Olot

Telèfon 972279131

Correu electrònic

Pàgina web