• Imprimeix

Mostra de ‘cartes de visite’ a Can Trincheria, d’Olot

 

Quan

Data08.09.2017 - 30.09.2017

Afegeix al calendari de Google
carte de visite

ACGAX. Servei d’Imatges. Fons Família Trincheria

Fins al 30 de setembre, es pot veure a Can Trincheria l’exposició “Per alegria, Can Trincheria. Cartes de visite”, organitzada per l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. La mostra presenta una quinzena de fotografies de diferents membres de la família fetes amb el format anomenat carte de visite.

En una data incerta de la darrera dècada del segle XIX, el jove Antonio de Trincheria Campaneria, nascut a Olot l’any 1870, es va anar a retratar. Ho va fer de forma despreocupada, fent honor a la dita familiar “Per alegria, can Trincheria”, i en la mateixa sessió el van acompanyar els seus parents de Reus, els Abelló-Martí, i un amic de la família que estiuejava a Olot.

Però no eren unes imatges qualssevol ni totes les famílies se les podien permetre, encara que, precisament, aquell nou format fotogràfic havia estat creat per abaratir les despeses dels retrats i ampliar-ne la clientela. En efecte, l’any 1854, el fotògraf francès André Adolphe Eugène Disdéri va enregistrar la primera patent de la carte de visite (targeta de visita). El nou sistema permetia fer uns quatre, sis o vuit retrats idèntics o en diferents posicions, en una sola placa de vidre negativa emulsionada amb col·lodió humit, gràcies a una càmera fotogràfica que disposava d’aquest nombre d’objectius. El resultat era un retrat d’un format semblant al d’una targeta de visita corrent, d’on va agafar el nom. Tot indica que la nova tècnica es va implantar a Barcelona cap al 1858. I és probablement en aquesta ciutat on Antonio de Trincheria i els seus parents es van retratar.

El fons fotogràfic de la família Trincheria, actualment conservat a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, conté prop de dues-centes cartes de visite. A part de diferents membres de la família, s’hi poden trobar retrats de personatges rellevants de l’època vinculats a Olot, com Enric Galwey, Pau Meroles, Esteve Paluzie o Marià Vayreda.

Horaris

Feiners, de 10 a 14 h i de 17 a 19 h

Dissabtes, d’11 a 14 h i de 17 a 19 h

Diumenges i festius, d’11 a 14 h

Organitza

Arxiu Comarcal de la Garrotxa i Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot

On

Can Trincheria

Carrer de Sant Esteve, 29

17800 Olot

Telèfon 972272777

Correu electrònic

Pàgina web