• Imprimeix

Entra al Penedès centenari

Fotografia estereoscòpica de principis del segle XX

 

Quan

Data01.06.2018 - 17.06.2018

Afegeix al calendari de Google

Inauguració

Divendres 1 de juny a les 20h de la tarda 

Imatge_expo

Amb motiu de la Setmana Internacional dels Arxius, del 4 al 10 de juny, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès ha preparat una exposició de imatges d’entre els anys 1910 al 1930 del segle XX en format estereoscòpic (en 3 dimensions), que donen una visió gens coneguda de Vilafranca, el Penedès i alguns personatges que hi van viure.

La fotografia, està basada en la visualització de dues imatges d’un mateix objecte o lloc, lleugerament desplaçades, fet que implica una doble perspectiva del mateix objecte, paisatge o personatge. D'aquesta manera, emprant unes ulleres especials amb un ull de color vermell i un altre de color blau, el nostre cervell rep dues imatges però les interpreta com una de sola produint-se una sensació tridimensional, és a dir, afegint una tercera dimensió a les imatges convencionals en 2D.

Les imatges estereoscòpiques, apareixen a la primera meitat del segle XIX, en Charles Wheatstone, físic anglès, estableix les bases de la visió tridimensional, construint ell mateix un aparell per poder apreciar figures geomètriques en relleu. Als voltants del 1850, ja es dissenya i construeix la primera càmera fotogràfica estereoscòpica, i poc després, un visor amb lents per poder observar les fotografies.

En aquesta exposició, es fan servir imatges originals estereoscòpiques processades informàticament de diferents fons dipositats a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès: fons Jaume Casanova, que conté imatges de l’Alt i Baix Penedès, Baix Llobregat, Barcelona i Vilafranca i també imatges del fons Miquel Domingo amb imatges de Sant Quintí de Mediona. També inclou fotografies del fons fotogràfic de l’Arxiu del Centre Excursionista de Catalunya, custodiat a l’Arxiu Nacional de Catalunya amb obres dels fotògrafs Alsina, Bartomeu, Biosca, Izard i Oliveras.

Per complementar les imatges, hi ha fotografies actuals fetes pel fotògraf Jordi Valls amb la mateixa càmera estereoscòpica original de l’època on podrem observar els canvis que han sofert els paisatges amb el pas dels temps. 

Horaris

Dimecres a divendres de 17 a 20h.

Dissabtes de 18 a 20h.

Diumenges de 12 a 14h. i de 18 a 20h.

On

Capella Sant Joan de Vilafranca del Penedès

Plaça de Sant Joan, 1

08720 Vilafranca del Penedès