• Imprimeix

Conferències sobre la presència jueva a Vilafranca del Penedès

 

Quan

Data01.02.2018 - 15.02.2018

Afegeix al calendari de Google
Imatge

Arran de les excavacions portades a terme durant l’hivern de l’any passat on es van descobrir restes del que hauria de ser el call jueu de Vilafranca i amb l’imminent inici d’una nova excavació com a part dels treballs de renovació del Vinseum Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, durant el mes de febrer, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès, amb la col·laboració del Vinseum i l’Institut d’Estudis Penedesencs, ha programat un cicle de conferències sobre la presència dels jueus a Vilafranca.

El territori del call jueu de Vilafranca deuria tenir més o menys uns 6.200 metres quadrats i la població jueva era entre 200 i 300 persones. Aproximadament, un deu per cent de la població. 1327 es va concedir el permís per a refer i eixamplar la sinagoga- i per la quantitat de la seva tributació, eren la tercera aljama de Catalunya.

El dia 1 de febrer, a les 19 h, a l’auditori del Vinseum, Manuel Forcano, poeta i hebraista ens parlarà sobre Els calls catalans. A l’acabar la conferència hi haurà un tast de vi Kosher de Pinord.

El dia 8 de febrer, a les 19 h, a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès, es faran dues conferències breus. A la primera, Xavier Esteve arqueòleg, parlarà dels detalls de La excavació arqueològica a Cal Badia. Primera excavació del Call Jueu de Vilafranca?. A la segona, Josep Maria Masachs, medievalista i arxiver, parlarà sobre El call a Vilafranca.

El dia 15 de febrer, a les 19 h, a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès, es faran dues conferències breus dels historiadors: Roger Benito parlarà de conflictes de jueus vilafranquins i Josep Bosch, sobre la documentació notarial i el call jueu de Vilafranca. A la segona, Maria Josefa Estanyol, catedràtica d’història jueva de la UB, parlarà dels Jueus catalans.

 

On

Auditori Vinseum i Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès